Prive safari Tanzania - December 2017

Onvergetelijk !

De persoonlijke benadering bij het samenstellen en de verdere voorbereiding van onze safari van Eric hebben wij als een enorme meerwaarde ervaren. Alles was vooraf en tijdens de safari tot in de puntjes verzorgd waardoor wij ons nergens zorgen over hoefden te maken en een zeer indrukwekkende en onvergetelijke reis hebben mogen maken. Eerder hebben wij in Zuid Afrika al hele mooie safari’s gemaakt maar Tanzania en OnsKenia zijn zeker een aanrader.

Patricia & Roy
naar bovenkant pagina
Prive safari Tanzania december 2017
Prive safari Tanzania december 2017
Prive safari Tanzania december 2017
Prive safari Tanzania december 2017
Prive safari Tanzania december 2017
Prive safari Tanzania december 2017

Prive safari Kenia - December 2017

Verbluffend mooi !

Henny & Sjeer
naar bovenkant pagina
Prive safari Kenia december 2017
Prive safari Kenia december 2017
Prive safari Kenia december 2017

Prive safari Kenia - December 2017

Ronduit fantastisch!

Voor de telefonische beantwoording van vragen en een aanvullende informatieverschaffing werd door de enthousiaste Eric van Stapele ruimschoots de tijd genomen.

  • Wij hadden helaas slechts een kleine twee dagen beschikbaar (inclusief vervoer hotel Nairobi – Samburu v.v.).
  • Trout Tree Restaurant vormt een opvallend originele accommodatie.
  • Persoonlijk had ik het prettig gevonden als de (overigens prachtige) slaapgelegenheid van Intrepids Samburu de mogelijkheid zou hebben geboden om de omgevingsgsgeluiden buiten te kunnen sluiten.

Slotopmerking, die ik toch echt ook even kwijt moet! Het was een hele indrukwekkende ervaring om het wild, staande in een minibus met open zonnedak, van zo dichtbij te kunnen observeren!

Ronduit fantastisch om dit te hebben mogen meemaken.

Els & Wim
naar bovenkant pagina
Safari Samburu Kenia November 2017

Fly-in safari Tanzania - November 2017

Safari om nooit meer te vergeten!

Geweldige tijd beleefd in Ruaha Tandala Tented Camp, een aanrader, waterpoel deze in het droge seizoen veel wildlife aantrekt. Prachtige game drives, diversiteit van de natuur om je heen.

OnsKenia bedankt, weer een safari om nooit meer te vergeten.

Ad, Denise & Sven
naar bovenkant pagina
Fly-in safari Tanzania november 2017

prive safari Kenia - November 2017

Great Kenyan Experiece!

We had a fantastic experience with a very well organised program from Eric and the team at Ons Kenia. The ability to plan one's own personal program was excellent, from travel planning to choice of hotels, safari, beach resorts..one could not ask for better. Our guide Peter was fantastic and we had a great 6 day stay in Tsavo west, followed by 8 days in Waterlovers Beach Resort at the coast Diani Beach. We will be back for a further trip to Kenya via Ons Kenia. Excellent service!!

Audrey & Trevor
naar bovenkant pagina

Fly-in safari Tanzania - November 2017

Geweldig mooi land met mooie mensen!

Het was een bijzonder ervaring….

Ouafaa & Richard
naar bovenkant pagina

Prive safari Kenia - November 2017

Geweldig mooi land met mooie mensen!

We zijn en blijven echte Afrika fans en onder de indruk van de mooie natuur en het wild!

Minst indrukwekkend ondanks dat de reisafstanden tussen de parken bekend waren, verkeerd ingeschat dat een relatief korte afstand veel tijd vraag door de matige / slechte conditie van de wegen in combinatie met door veel dorpen / gehuchten met flinke drempels op de wegen.

Tip: nadrukkelijker vermelden dat het lange en intensieve ritten zijn. In combinatie met het verschil tussen een jeep en het busje (althans onze ervaring: 2e keer een safari met een jeep en deze keer met safaribusje, eventueel overwegen ander materieel in te zetten. Maar uiteraard is dit persoonlijk!

Ondanks de opmerkingen zijn wij erg te spreken over OnsKenia en het team van Go Africa! We hebben jullie als zeer betrokken en klantgericht ervaren. Dank hiervoor.

Henri & Jeroen
naar bovenkant pagina

Fly-in safari Tanzania - November 2017

Geweldig mooi land met mooie mensen!

Het was een bijzonder ervaring….

Ouafaa & Richard
naar bovenkant pagina

Peetouderreis Kenia - Oktober 2017

Indrukwekkend!

Wildlife is prachtig .( Olifanten ! Giraffen, Leeuwen, Luipaard, Antilopen …… en niet te vergeten de prachtige vogels. Een bezoek aan olifantenopvang in Nairobi van The David Sheldrick Wildlife Trust moet je zeker doen.

Paula & Luc
naar bovenkant pagina
Peetouderreis oktober 2017
Peetouderreis oktober 2017

Peetouderreis Kenia - Oktober 2017

Super mooi!

Kenia is een super mooi land. Met hele vriendelijke mensen. Het aantal dieren dat ik heb gezien is echt extreem. Ik heb eerdere safari’s gedaan in andere Afrikaanse landen maar echt nog nooit zoveel dieren gezien. En helemaal speciaal was het zien van mijn 1e Luipaard J. Super mooie Lodges, heerlijk eten en zoals gezegd heel vriendelijke mensen.

Diane
naar bovenkant pagina

Prive safari Kenia - Oktober 2017

Lof en complimenten!

De chauffeur gids was Hassan Lenjou een hele rustige, professionele en beschaafde man. Reed rustig en beheerst, nam geen onnodige risico’s en we hebben ons de hele reis veilig en vertrouwd gevoeld. Geen enkele ongepaste grappen of ander uitdagend gedrag. Heeft veel verteld over de flora en fauna, en wist alle overige vragen adequaat te beantwoorden. Hij had wellicht extra opties kunnen voorstellen en met ons bespreken buiten het programma om (als die er al waren). Vooral heel veel lof en complimenten voor Hassan.

Bij de reisafstanden tussen de locaties zou het helpen ook een indicatie van de reisduur te vermelden; door de staat van de infrastructuur zijn de Westerse verwachtingen niet reeel (dit komt van iemand die voor het eerst naar Kenia reisde...).

Raven & Tames
naar bovenkant pagina

Prive safari Kenia - Oktober 2017

Lof en complimenten!

De chauffeur gids was Hassan Lenjou een hele rustige, professionele en beschaafde man. Reed rustig en beheerst, nam geen onnodige risico’s en we hebben ons de hele reis veilig en vertrouwd gevoeld. Geen enkele ongepaste grappen of ander uitdagend gedrag. Heeft veel verteld over de flora en fauna, en wist alle overige vragen adequaat te beantwoorden. Hij had wellicht extra opties kunnen voorstellen en met ons bespreken buiten het programma om (als die er al waren). Vooral heel veel lof en complimenten voor Hassan.

Bij de reisafstanden tussen de locaties zou het helpen ook een indicatie van de reisduur te vermelden; door de staat van de infrastructuur zijn de Westerse verwachtingen niet reeel (dit komt van iemand die voor het eerst naar Kenia reisde...).

Raven & Tames
naar bovenkant pagina

Prive safari Kenia - Oktober 2017

Onvergetelijk!

We zijn qua reizen wel iets gewend, maar deze reis heeft aan al onze verwachtingen voldaan. We hadden gekozen voor een privé safari, en zijn daar achteraf heel blij van. Goede verstandhouding met chauffeur, geen discussie over vertrek of tijdens de safari ergens lang blijven kijken etc. etc. Het was in alle opzichten onze reis.

Thea & Wim
naar bovenkant pagina

Prive safari Tanzania - Oktober 2017

Onvergetelijk!

We zijn qua reizen wel iets gewend, maar deze reis heeft aan al onze verwachtingen voldaan. We hadden gekozen voor een privé safari, en zijn daar achteraf heel blij van. Goede verstandhouding met chauffeur, geen discussie over vertrek of tijdens de safari ergens lang blijven kijken etc. etc. Het was in alle opzichten onze reis.

Thea & Wim
naar bovenkant pagina

Prive familiesafari Tanzania - September 2017

Eindeloos!

Met zijn drieën een week langs al het mooie wat noord Tanzania te beleven heeft. Het was intensief maar nooit gejaagd. Wat we in deze week meegemaakt hebben voelde als een maand. Zoveel moois gezien en op mooie plekken verbleven, Siringit = eindeloze vlakte, hier moet je zelf geweest zijn om te begrijpen wat eindeloos betekend. Dat was dan ook in een woord onze ervaring. Eindeloos.

Henk, Yasmijn & Rosan
naar bovenkant pagina

Prive familiesafari Kenia - September 2017

Een toppertje van een reis!

Fijn met onze oude kernfamilie.

Jim, Stig, Rune, Liv & Jostien
naar bovenkant pagina
Familie safari Tanzania september 2017
Familie safari Tanzania september 2017
Familie safari Tanzania september 2017

Prive safari Kenia - September 2017

Zo veel gezien en telkens weer onder de indruk van het moment!

We zijn onze reis begonnen met een bezoek aan het bedrijf van familie bij het Lake Naivasha. Hier bleek al dat we kennis konden maken met het wild: apen, zebra’s, waterbokken, nijlpaarden, giraffen, heel veel (water)vogels en zelfs al een luipaard! Wat ging onze safari ons nog meer bieden? We hebben 3 parken bezocht: Masai Mara, Amboseli NP en Lumo Community en eindigden aan de kust. Elk park had een heel andere uitstraling, waardoor ondanks dat een giraf een giraf is, elk plaatje weer uniek was. Het is een fantastische ervaring om de natuur en de beesten van zo dichtbij te kunnen beleven. Ons gids wist ons telkens weer naar mooie plekken te brengen. Bij de kust hebben we afgesloten met een ‘onderwater safari’ (snorkelen) in het marine reserve. Hiermee hebben we Kenia in al zijn diversiteit kunnen beleven en zijn we een onvergetelijke ervaring en vele prachtige foto’s rijker.

Jac & Puck, Herman & Sabine
naar bovenkant pagina

Prive safari Kenia - September 2017

Veel mooie dieren mogen zien!

Veel mooie dieren mogen zien, maar je moet er wel wat ontberingen voor overhebben.

Jannie & Jaap
naar bovenkant pagina
Prive safari Kenia september 2017

Familie Safari Tanzania - Augustus 2017

Alles tot in de puntjes was verzorgd!

De dag was aangeborken om te vertrekken (Jaap, Loes, Saskia, Karin en Willem) voor een 10-daagse safari naar Tanzania. Bij aankomst op Kilimanjaro airport werden we opgewacht door onze gids/chauffeur Freddy. We hadden zoals later zou blijken geen betere en gezelligere gids kunnen treffen. De eerste nacht sliepen we in het Lake Duluti Serena hotel, waar vandaan we de volgende ochtend richting Tarangire NP vertrokken. Wat een prachtig park! We hebben de eerste dag al heel veel wild gezien. Onder andere olifanten, buffels en giraffen. We hebben 2 nachten in Tarangire Simba lodge geslapen. Dit is een lodge met een geweldig uitzicht. Vanaf de veranda zagen we olifanten, zebra’s en gnoe’s op nog geen 50 meter vanaf onze tent naar de waterpoel lopen. Dit is het echte Afrika gevoel. De volgende dag nog een hele dag in het park. Nu zagen we zelfs een luipaard lekker in de boom een dutje doen. Dag 4: Lake Mayara. Een mooi groen park, waardoor het wat moeilijker was om wild te spotten. Wel heel erg mooi was het meer met een grote kolonie met pelikanen, flamingo’s en nog veel meer watervogels. We hebben overnacht in de Karatu Simba lodge. Ook deze keer weer een heel mooie lodge. Hier hadden we net als in de vorige lodge een zwembad. Na een nachtje was het tijd om naar de Serengeti te vertrekken. Via de rand van de Ngorongoro krater, waar het erg koud was, reden we naar het park. De wegen zijn zacht gezegd niet al te best, dus het was erg fijn om zo’n goede auto te hebben. In de auto kan je trouwens ook je batterijen op laden, heel handig. Je kunt je voorstellen dat de Maasai de Serengeti ‘oneindige vlakte’ noemen, want het is echt enorm groot. Het is goed om hier een aantal nachten te verblijven. We hebben hier behalve de neushoorn echt al het wild gezien dat je je maar kunt bedenken. Vooral het luipaard dat vlak voor onze auto overstak was geweldig. Het is heel bijzonder dat het wild vlak langs je auto loopt en zich (meestal) niet aan je aanwezigheid stoort. Het Kati Kati tented camp was een beleving op zich. Hier echte tenten, waar je op verzoek warm water kreeg om te kunnen douchen. ’s-Nacht hoorde je het geluid van hyena’s , leeuwen etc. Er schuifelde ook van alles tussen de tenten door. Alle lodges werden gelukkig goed bewaakt. We werden vanaf dat het donker was ook altijd door een medewerker van de lodges van en naar onze tent begeleid. Op onze laatste dag gingen we de Ngorongoro krater in. Ook hier was het prachtig. De Tloma lodge waar we de laatste nacht sliepen was prachtig. Ook hier weer een zwembad. In alle lodges was zowel het diner als de lunch (die we keurig verpakt meekregen) heel erg lekker en het personeel deed er alles aan om het ons naar de zin te maken. In alle tenten hadden we ons eigen sanitair.

De diversiteit van de lodges maakte deze reis heel bijzonder. Eric, hartelijk dank voor het mee denken over onze reis en de goede adviezen die we van je kregen. We zullen OnsKenia iedereen van harte aanbevelen voor een onvergetelijke safari vakantie.

Jaap, Loes, Saskia, Karin en Willem
naar bovenkant pagina
Familiesafari Tanzania augustus 2017
Familiesafari Tanzania augustus 2017
Familiesafari Tanzania augustus 2017
Familiesafari Tanzania augustus 2017

Prive safari Tanzania – Augustus 2017

Fantastische ervaring!

De lokale bevolking is zeer vriendelijk wat de reis natuurlijk nog mooier maakt. Het was fantastisch om de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien overleven. Het wegslepen van een Zebra door een Leeuw heeft bij ons veel indruk gemaakt. De achtervolging van een Cheeta op een Thomson gazelle was erg mooi om te zien. Het samenleven van de dieren in de wildernis daar kan de mens nog een voorbeeld aan nemen.

Wij hebben van Yusuf veel geleerd over het land en de inwoners van Tanzania. Doordat wij elkaar met respect behandelen hebben wij veel lol gehad, niet alleen in de auto maar ook tijdens het eten. Yusuf heeft veel moeite gedaan om veel te laten zien. Wij waren blij dat Yusuf onze gids is geweest!

Wel een kanttekening, buiten de parken wordt er niet zo nauw naar het afval gekeken. Als voorbeeld, bij de schildpadden ligt ontzettend veel afval. Het zijn de toeristen die het achterlaten, maar de dieren eten het op en daar wordt weinig opgelet. Gaan wij in Nederland zoveel beter om met afval? Ook bij ons kunnen wij er wat van!

Miranda & Hans

naar bovenkant pagina

Familie Safari Kenia - Augustus 2017

Nzuri sana!! Fantastisch!!

De safari was van begin tot het einde uitstekend georganiseerd. Het was een evenwichtig programma, met ook wat rustdagen. De extra dag bij Naivasha was heel prettig. Iedere plek was mooi, waar we wel extra lang hadden willen blijven. Bij Elmenteita kwamen we net voor zonsondergang aan en moesten we vroeg weer weg. Het was allemaal fantastisch, maar Lions Bluff was helemaal spectaculair, ook Monkey Beach House was veilig, fraai, met geweldige koks en prachtige uitzicht.

Vooral voor de kinderen was het fantastisch dat alle accommodaties over een zwembad beschikten.

De stops bij de curio’s voegen niet veel toe. Als het mogelijk is, is het misschien leuker om af te wisselen en te stoppen in het centrum in de steden waar je langkomt (Nakuru, Narok, anderen). Zo maak je ook iets mee van de steden.

Omdat een van ons de manager kende van het Mara Siana conservancy gesteund door het wereldnatuurfonds vlakbij de accommodatie in Masai Mara hebben we daar ook een bezoek gebracht en een game drive gedaan met hun rangers. Heel interessant om te horen over het wildbeheer en de organisatie met de Masai. Wellicht ook boeiend voor andere toeristen.

Wil, Ad, Annig, Ard, Jonas, Olivier, Daniël, Gabrielle, Mahomed, Isha, Xaver, Mahomed, Wil & Annig

naar bovenkant pagina
Familiesafari Kenia augustus 2017
Familiesafari Kenia augustus 2017
Familiesafari Kenia augustus 2017

Fly-in safari Zuid-Tanzania – Juli 2017

Geweldige reis met toplocaties!

We kunnen wel zeggen dat wij ervaren safari gangers zijn. Ditmaal hebben we gekozen voor wat minder druk bezochte parken en een relaxte afsluiting van onze reis. We hebben toch weer verschillende , voor ons, nieuwe dieren gespot. Ruaha en Selous liggen wat afgelegener waardoor we minder andere voertuigen tegen kwamen. Daardoor kon je in alle rust genieten van het wild. Toppers van Ruaha waren; bij aankomst verwelkomt door honderdduizend vlinders, het luipaard in de Baobab, Verreaux uil, giraffen en olifanten die vlak naast je tent lopen en natuurlijk de leeuwen welpjes. De toppers van Selous; Een schitterende zonsondergang, grote groepen olifanten en giraffen die voorbij stormen langs de waterrand bij het kamp, de wilde honden en het schattige hyena pupje. Fanjove was echt een plaatje uit de folder. Azuur blauwe zee, wit poederstrand en lekker eten. Het snorkelen viel wat tegen doordat het koraal door de dynamiet vissers deels verwoest is, maar dit werd goedgemaakt door de ca 150 dolfijnen en de coconut crab!

Het was wederom een geweldige reis met toplocaties en uitstekende gidsen die door jullie goed geregeld waren. Asante sana!

Wendy & Jules, Angelien & Peter

naar bovenkant pagina
Zuid-Tanzania fly-in safari juli 2017
Zuid-Tanzania fly-in safari juli 2017
Fanjove eiland fly-in safari Tanzania juli 2017

Privé familiesafari Kenia – Juli 2017

Dromen worden werkelijkheid in Kenia!

Na een vermoeiende nachtvlucht, konden wij – na lang dromen – eindelijk beginnen aan onze rondreis door Kenia. Onze chauffeur en gids Rashid stond ons op te wachten aan de luchthaven en wist ons onmiddellijk te charmeren met zijn vriendelijke lach en zijn hartelijke welkom. Omdat wij 3 generaties aan boord hadden, waren wij op voorhand wat onzeker of iedereen het mooie Kenia wel zou smaken, maar al onze verwachtingen werden ruimschoots ingelost geholpen door een beetje geluk maar vooral door de volhardendheid en gedrevenheid van onze gids. Wij deden onvergetelijke ervaringen op : de succesvolle jacht door 2 cheeta’s op een gazelle, de massale oversteek van duizenden gnoes en zebra’s in de Masai Mara, de sfeervolle (en soms een beetje angstaanjagende) verblijven in de tentenkampen, de achtervolging door 2 neushoorns die duidelijk niet van plan waren om plaats te maken voor ons busje, het bush dinner met de Masai Mara krijgers, het langverwachte spotten van een luipaard op de laatste safari dag, enz. Het afsluitende verblijf in Diani Beach heeft meer dan zeker deugd gedaan om de batterijen volledig op te laden.

We zullen deze reis nooit vergeten. Bedankt OnsKenia om onze droom werkelijkheid te maken. Jullie advies, kennis en enthousiasme werden enorm gewaardeerd door klein en groot !

Dirk, Annick, Xander, Robin, Daniël & Willy

naar bovenkant pagina
Kenia familiesafari juli 2017
Kenia familiesafari juli 2017
Kenia familiesafari juli 2017
Kenia familiesafari juli 2017

Privé safari Kenia – Juli 2017

Dwars door de Keniaanse bush: één groot avontuur!

Het is altijd weer spannend in welk tented camp je zult aankomen. Je af te vragen hoeveel geluiden je ’s nachts kunt onderscheiden en of je geluk zult hebben met een volle maan want dan kun je best nog heel wat schimmen onderscheiden als je in het aardedonker voor je tent zit. Veilig, niet al te ver bij de rits van het canvas vandaan en de verrekijker onder handbereik. Nooit alvast opbergen voordat de dag erop zit. En wat hebben we lange, spannende dagen meegemaakt met onze fantastische gids, Raphaël. Soms voorzichtig door een stroom water tegen een heuvel op, pole pole, zodat we ook de achterkant van de auto nog binnen bereik houden. En elke keer lukte het weer om met wat bijsturen de allergrootste modderplakken van de banden te draaien en onze weg te vervolgen naar een volgend camp, dwars door de bush. Ergens, in the middle of nowhere ontdek je dan ineens een paar rieten daken boven wat kleinere bomen uit, half verscholen, ver bij alles en iedereen vandaan. Het is verbazingwekkend hoe snel we ons thuis voelen in onze tent.

En uiteindelijk komt ook aan deze safari een eind. Te beseffen dat er dan iemand anders in “onze” tent slaapt…. Dat voelt bijna als “not done”.

Stella & Arthur

naar bovenkant pagina
Kenia safari juli 2017
Kenia safari juli 2017
Kenia safari juli 2017

Privé safari Tanzania - Juli 2017

Wij waren de hoofdrolspelers in een prachtige natuurfilm!

De reis was meer dan perfect georganiseerd. Alles klopte en voelde als een ‘warme deken’. Overal stond een chauffeur, gids of iemand klaar. Onze vaste gids Steven was een geweldige man die zeer veel kennis had van de dieren en gewoontes, hij had veel geduld met het wachten op komende acties van de dieren (jagende leeuwen Hij heeft een groot respect voor de natuur en houdt zich aan de regels die gelden in de parken. Steven was de ‘ Max Verstappen’ onder de chauffeurs, hij bracht ons iedere dag weer veilig op de plaats van bestemming. Hij bezat een gezonde dosis humor en vermaakte ons van vroeg tot laat. Steven heeft ons veel over de cultuur en de bevolking verteld en ons een goede inkijk gegeven in het leven van een Tanzeniaan. Deelde foto’s en ervaringen en vroeg meerdere malen per dag aan ons persoonlijk hoe het ging. Het klinkt gek , maar we zijn gewoon een beetje van hem gaan houden. Willen jullie de complimenten aan Steven en Tehsin van ons overbrengen.

‘Ons Kenia’ heeft ons de reis van ons leven bezorgd!

Irene, Bas & Tom

naar bovenkant pagina

Privé safari Tanzania - Juli 2017

Supergaaf!

Na lange reis weer thuis van een prachtige reis ! Zeker het safari gedeelte gaan wij denk ik nooit vergeten. Vanaf Kiboko, wat een mooi en indrukwekkend project is dat, tot en met de krater echt supergaaf om Tanzania zo te beleven. Zanzibar was natuurlijk ook prima, maar voor ons echt een week om lekker te luieren en bij te komen van de safari.

Dit natuurlijk ook door jullie prima organisatie. Dank hiervoor nogmaals. Vanaf ons 1e moment van contact, tot en met vandaag alles echt top geregeld.

Hartelijke dank voor alles.

Lynn, Sven, Ilse & Frank

naar bovenkant pagina

Privé familiesafari Tanzania - Juli 2017

Wild enthousiast!

Een safari in Tanzania wil je eens in je leven meemaken, maar als je er geweest bent wil je terug. Om dit prachtige land aan je kinderen te laten zien, en je kleinkinderen… Het wild, de mensen, de landschappen, de sterrenhemel, de lodges,... geweldig.

Route was goed gebalanceerd, uitgevoerd zoals na intensief overleg besloten. Prima! We zijn uiterst tevreden! Kenia was mooi, en Tanzania nog mooier. Het is een prachtig land en we hebben door deze safari een heel gevarieerde indruk gekregen! Prachtige gamedrives, schitterende vergezichten, met onverwacht groene plekken in een anderszins droog gebied, prachtige sterrenhemel, en een indruk van de lokale bevolking, die met weinig middelen veel voor elkaar weet te krijgen. Chapeau! Onze chauffeur Masatu was zeer gedreven en zijn inzet maakte onze vakantie onvergetelijk. Wij hebben deze safari gedaan met onze 3 kinderen plus 2 partners om te vieren dat we 25 jaar getrouwd zijn, ik had me geen mooier cadeau kunnen wensen. Na afloop zijn we naar Zanzibar gegaan en dat was een goede combinatie. Alles was geweldig en ik ben heel dankbaar dat we deze reis hebben kunnen maken.

Angeline en Henk & Mariska en Gert Jan & Eveline en Anton en Peter,

naar bovenkant pagina

Privé safari Kenia - Juli 2017

Indrukwekkend!

Al vanaf het vliegveld op Nairobi zijn we goed begeleid. Het eerste park wat wij bezochten was Solio Ranch, een privépark en was direct geweldig. Een heel rustig park met een geweldige vegetatie, waar we al direct vele dieren van dichtbij hebben gezien. We reden daar als enige. De Masai Mara was eigenlijk het hoogtepunt van de safari. Daar zagen we een enorme verscheidenheid aan dieren naast elkaar leven, van Leeuwen, Gnoes, zebra’s, antilopen neushoorns, olifanten, struisvogels, nijlpaarden cheeta´s, te veel om op te noemen. Vooral de grote groepen gnoes die aan het trekken zijn was indrukwekkend. We hebben ook de Masai-stam bezocht en gezien hoe (primitief) zij leven. Al met al een geweldige ervaring. Verder hebben we een vlucht naar Diani Beach gemaakt om daar even van het strand te genieten voor een paar dagen. Daarna zijn we terug naar Nairobi gevlogen om de laatste paar dagen bij familie te logeren voordat we weer naar Nederland gingen. OnsKenia is ons Prima bevallen.

Bernadette & Nico

naar bovenkant pagina

Privé familie safari Kenia - Juli 2017

Super!!!!

Fantastisch om met gezin te doen.

Kris, Griet, Lucas & Amber

naar bovenkant pagina

Privé familie safari Kenia - Juli 2017

Geweldige belevenis!

Fantastisch om met gezin te doen.

Hanneke, Erik, Imke, Lara & Ties

naar bovenkant pagina

Privé safari Kenia – Juli 2017

Het was een onvergetelijke ervaring!

Lekkere bedden en zeer goede verzorging bij koorts, dus ton;). Het is een ongelofelijke mooie reis geweest. Naast de vele dieren hebben ook genoten van het prachtige land en de vrolijke en gastvrije mensen. We zijn zeker van plan om terug te komen.

We hebben een prachtige reis gehad. Heel erg bedankt voor de prachtige route en de mooie locaties om te overnachten. We waren ook erg blij met onze gids Ismael, hij wist alles, was een hele goede chauffeur en gids in de parken en was ongelofelijk dienstbaar en vrolijk. We hebben veel aan hem gehad, ook toen Ton ziek is geworden.

Carla, Ton, Teun & Guus

naar bovenkant pagina

Privé safari Kenia – Juli 2017

Poachers Lookout - Maisha Marefu !

Roland & Andrea

naar bovenkant pagina
Tsavo West - Kenia

Privé safari Kenia – Juli 2017

Geweldig, Kenia had voor ons een dubbel doel!

Het land en de dieren leren kennen en gaan kijken waar onze dochter en zus stage liep. Eric heeft dit in een mooie reis gevarieerde reis verpakt. De afwisseling lokale bevolking en safari was super geregeld. We hebben op deze manier veel van het bijzondere land en de bevolking gezien. Veel kilometers gemaakt met Fred onze chauffeur die veel uitleg gaf over alles wat we tegenkwamen. Kenia heeft natuur variërend van bos tot semidessert en temperatuurverschillen van dikke trui tot 31 graden. En dat allemaal in een paar dagen. In verschillende lodges geslapen waar we overal erg vriendelijk werden ontvangen. Ervaringen die ons nog lang bij zullen blijven, want het blijft natuurlijk bijzonder om een olifant voor je tent langs te zien gaan.

Tanja & Kim

naar bovenkant pagina
Safari en lokaal bezoek - Kenia
Safari en lokaal bezoek - Kenia

Privé safari Kenia – Juni 2017

Buitengewoon!


Lisa, Jef, Arie Jan & Ilse

naar bovenkant pagina

Privé safari Tanzania – Juni 2017

Kortom: zeker het aanraden waard!!!!!

Het was de droom van onze dochter om op safari te gaan en de Big Five te spotten. Mede dankzij jou, Eric en onze chauffeur/gids Nixon is deze droom werkelijkheid geworden. Onze safari door het Tarangire,-, Serengeti- en Ngorongoro NP was een onvergetelijke ervaring en elke dag weer opnieuw verrassend. Het mogen meemaken van een "hunt", het spotten van een neushoorn-vrouwtje met haar jong tot het aantreffen van leeuwen op de Simba-Rocks was geweldig! Het vriendelijke personeel in de diverse prachtige lodges zullen we ook niet gauw vergeten: met name de Masai die ons elke avond weer veilig naar ons onderkomen begeleidde. We hebben ons Afrika-avontuur afgesloten met een heerlijk verblijf op Zanzibar om liggend op een bedje in de zon alle ervaringen tot ons door te laten dringen.

Martin, Anita & Sophie

naar bovenkant pagina
Tanzania safari
Tanzania safari
Tanzania safari
Tanzania safari

Privé safari Kenia – April 2017

Een onvergetelijk mooie wild beleving!

Vanaf het moment dat je in Nairobi het vliegtuig uitstapt, kijk je je ogen uit. Je stapt direct is een andere wereld met veel mensen op straat, hobbelige wegen, verschillende soorten landschappen en kleine hutjes langs de weg. De verschillende natuurparken hebben alle iets speciaals qua natuurbeleving, maar voor de gehele safari geldt; een indrukwekkende ervaring om het wild van zo dichtbij te zien! We hebben hier dan ook meteen heerlijk ontspannen van mogen nagenieten in een luxe resort aan het strand. Het was een reis om nooit meer te vergeten! Bedankt!!

Annet en Marieke

naar bovenkant pagina
Olifanten in Amboseli Nationaal Park - Kenia
Leeuwen Masai Mara - Kenia

Privé safari Kenia – Maart 2017

Veel wild gezien! Aardige mensen!

Mede door de geweldige chauffeur een onvergetelijke reis.

Josje & Erik

naar bovenkant pagina

Privé safari Kenia – Maart 2017

Reisverslag Kenia maart 2017!

Dag 1 Nairobi Sarova Panafric Hotel
Na vliegreis een overnachting in Sarova Panafric Hotel. Goede kamer, snelle roomservice, goed ontbijt. Dicht bij Wilson Airport voor de binnenlandse vlucht naar de Masai Mara.

Dag 2-4 Mara Simba Lodge

Met binnenlandse vlucht naar Masai Mara gevlogen waar onze gids Raphael al op ons stond te wachten. Onderweg naar de Mara Simba Lodge al veel wild gezien. In Mara Simba Lodge bleken wij de enige gasten wat wel een aparte ervaring is. In vorige jaren een paar keer in het hoogseizoen (september) in de Mara Simba Lodge geweest, die toen steeds behoorlijk vol zat. Verschil met het hoogseizoen is dat het personeel nu meer tijd heeft en vriendelijker is (bij alle drie de bezochte lodges). Eten is in het hoogseizoen in buffetvorm en nu van de (beperkte) kaart. Kwaliteit van het eten was wat ons betreft nu aanmerkelijk beter dan van een buffet. Mooie kamer met vrij uitzicht op de Talek rivier, hetgeen overigens niet alle kamers hebben.De game-drives begonnen direct buiten de poort van de lodge. Veel verschillend wild te zien maar voor de grote katten is het wel steeds 20 tot 25 minuten rijden naar het midden van het park. Voor ons zeker geen straf, zagen elke keer weer mooie plaatjes onderweg.

Dag 5-7 Ashnil Mara Camp

Ashnil is een behoorlijk groot tented camp aan de Mara rivier waar we nog niet eerder geweest waren. Wij hadden vanuit de tent vrij uitzicht op de rivier waarin enkele nijlpaarden lagen. Het aantal gasten varieerde een beetje in de drie dagen dat wij er waren maar gemiddeld was hooguit een kwart van de plaatsen bezet. Eten, in buffetvorm, was niet van bijzondere kwaliteit. Tenten zien er erg leuk uit maar hebben blijkbaar behoorlijk te lijden onder de omstandigheden. Er zaten veel gaatjes in de tent en het was er s-nachts erg vochtig waardoor er vocht plekken in het tentdoek en in de stoelkussens waren ontstaan. We hadden 2 avonden met regen maar die plekken zaten er echt al een tijdje. De derde avond kregen we als verrassing een bush dinner van OnsKenia. Erg leuk, een kleine 100 meter van de lodge, en aan de rivier, staat een klein maar volledig buffet met een kok die vlees op de barbecue klaar maakt. Met alleen kaarslicht en onder bewaking daar eten geeft toch een bijzonder gevoel. In de tijd van de migratie van de gnoe’s en zebra’s ligt Ashnil op een perfecte plek, midden in de het gebied waar ze de Mara rivier oversteken.

Dag 8-10 Mara Serena Lodge

De Mara rivier overgestoken naar de Mara Triangle waar Mara Serena Lodge ligt. Hemelsbreed niet ver van Ashnil maar de Mara Triangle heeft een apart bestuur en het toezicht door de rangers is er behoorlijk streng. De dag dat we aankwamen was het redelijk bezet maar dat kwam omdat er wat groepjes Kenianen voor een weekend zaten. De dagen erna ook hier hooguit een kwart van de plaatsen bezet. Goede kamer, eten was een mix van keuze van de kaart en buffet en kwalitatief behoorlijk goed. Serena is wat betreft prijzen voor drankjes relatief wel een stuk duurder (ca. 25%) dan Simba en Ashnil. Ook Serena ligt in de tijd van de migratie op een perfecte plek. In het laagseizoen is er ook van alles te zien, en het is relatief zeker wat betreft neushoorns, maar vanwege het strenge toezicht in de Mara Triangle is het misschien toch aan te bevelen om in deze tijd aan de andere kant van de Mara rivier te blijven.

Samenvattend:
Wie voor het eerst naar de Masai Mara gaat en de migratie wil meemaken moet zeker in het hoogseizoen gaan. Nadeel is dat de lodges dan erg druk zijn en dat er bij het wild, zeker bij de grote katten, vaak heel veel auto’s staan maar het blijft een ongelofelijk gezicht. Misschien hebben wij geluk gehad met onze eerste keer dat we in maart zijn geweest maar voor wie vaker is geweest of liever in rust de dieren bekijkt lijkt dit een hele mooie periode om te gaan. We hadden er rekening mee gehouden dat we relatief wat minder wild zouden zien in maart maar niets bleek minder waar: cheetahs, luipaarden, leeuwen, olifanten, giraffen, neushoorns, allerlei soorten antilopen, zebra’s, gnoe’s, etc. De reis was prima geregeld en met Raphael hadden we weer een fantastische gids. Wat ons betreft een fantastische reis en een safari in maart willen we zeker herhalen!

Karin & Jan

naar bovenkant pagina
Neushoorns Trans Mara - Kenia
Olifanten Trans Mara - Kenia
Jachtluipaard Masai Mara - Kenia
Leeuwin met welp Masai Mara - Kenia

Privé safari Kenia - Februari 2017

Grandioze ervaring van de natuur!

Unieke ervaringen van de overweldigende natuur.

Anne Claire & Ed

naar bovenkant pagina
Luipaard Kenia
Leeuwin Masai Mara, Kenia
Leeuw Masai Mara, Kenia
Jachtluipaard Masai Mara, Kenia
Olifanten Masai Mara, Kenia

Privé safari Tanzania - Februari 2017

Gezegend!

Onze eerste reis naar Afrika was om nooit te vergeten.

Dag 1 kwamen we aan in Dar es Salaam. We werden ontvangen door onze gids die ons naar het hotel bracht. De volgende dag, na een indrukwekkende reis naar Mikumi Nationaal Park, arriveerde we bij Vuma Hills. Onze gids Rajabu wist ons ondertussen al van alles te vertellen over hun cultuur en de natuur. De accommodatie was helemaal top. Super mooie locatie. Goed eten en de mensen die er werken waren zeer behulpzaam. De game drives in het nationaal park Mikumi was echt een geweldige ervaring. We hebben alles gezien wat we maar konden wensen. Alles was tot in de puntjes verzorgt en naar onze wensen ingevuld. Het was geen vakantie maar een levenservaring….

Asante sana aan iedereen die dat voor ons mogelijk hebben gemaakt.

Peter & Bianca

naar bovenkant pagina
Baobab boom, Mikumi Nationaal Park Tanzania
Baviaan, Mikumi Nationaal Park Tanzania
Leeuwin welp, Mikumi Nationaal Park Tanzania
Olifanten Mkata plains, Mikumi Nationaal Park Tanzania

Privé safari Tanzania - Januari 2017

Vakantie vanaf het begin was al een feestje!

OnsKenia kunnen wij zeker aanbevelen. Het enthousiasme en het persoonlijke contact maken je vakantie vanaf het begin al een feestje. Bijna alles is mogelijk en niets moet, jij bent de klant die uiteindelijk beslist en dat voelt ook echt zo. Eric heeft leuke ideeën en goede aanvullingen. Wij zijn naar Tanzania geweest. Onze lodges waren zoals wij hadden gehoopt, het eten was erg goed en de natuur prachtig. Wij hadden Daniel als gids/chauffeur en kunnen hem ook echt aanraden! Kortom, twijfel niet en neem gewoon contact op met OnsKenia.

Carola & Dennis

naar bovenkant pagina
Gnoe migratie Serengeti - Tanzania
Leeuw Serengeti - Tanzania

Privé safari Tanzania - Kilimanjaro beklimming - Januari 2017

Once in a lifetime!

Aankomst in Tanzania

Zondag 22 januari 2017. ’s Avonds laat aangekomen. Weliswaar om 20:30 uur geland, maar ruim twee uur later konden we de luchthaven pas verlaten. Slechts één loket voor 250 passagiers, die allemaal een visum moesten hebben. Er was nog wel een ander loket, maar daar hadden ze het te druk met het bekijken van een voetbalwedstrijd. Vanaf de luchthaven was het nog een uurtje rijden naar Moshi. Meteen een andere wereld. Aardedonker en tegenliggers met groot licht. Onderweg aangehouden door de politie, die wellicht op zoek waren naar wat zakgeld, maar onze chauffeur wist het adequaat af te handelen. We zitten in een prachtige lodge met mooie bungalowtjes en genieten van de heerlijk warme avond na die lange Nederlandse winter en op de veranda van een lekker koud Afrikaans biertje. Maandag ochtend, 23 januari, was er een briefing over de beklimming van de Kilimanjaro, die ze hier de “Kili” noemen. Gerrit, Marcel en ik gingen dat doen en in detail werd besproken wat we wel en niet moesten meenemen. En ook wat we wel, maar ook vooral niet moesten doen. We werden er een tikkeltje nerveus van, want het blijkt nu toch wel een hele onderneming. Nog een heel gedoe om de rugzakken en bagage voor de dragers een beetje efficiënt in te pakken. Maar er bleef nog wat tijd over om in Moshi te gaan kijken. Op de kaart ziet het eruit als een klein provincieplaatsje, maar het blijkt dat dat plaatsje even groot is als Amsterdam. Daar treffen we vooral mensen, die het een stuk slechter getroffen hebben dan wij. Natuurlijk, het is kleurrijk en vooral fotogeniek, maar het was ook wel gênant om daar met een camera rond te lopen, vooral als je ook veel mensen moet weigeren. Het is nou eenmaal onmogelijk om van iedereen iets te kopen. Vooral die tegenstelling blijkt na zo'n dag toch wel hangen.

Op weg naar de Kilimanjaro

Dinsdagochtend moeten we vroeg weg en er staat 11 kilometer op het programma met een klim van 1800 naar 3100 meter. Contact met de buitenwereld zal er in de komende week niet meer zijn, want wifi is op de Kili nog niet aangelegd. Zelfs gaan we het de hele week zonder elektra doen, dus we zijn beladen met batterijen en power-banks voor de verschillende camera’s. We zijn er klaar voor ....(hopen we). De eerste dag lopen we vooral door een bos. De hele weg vals plat omhoog, maar later toch wat steiler tot ruim 3000 meter. Die avond meteen de confrontatie met het gebrek aan comfort. Weliswaar hebben we er het over gehad bij de briefing, maar nu blijkt echt wat dat betekent. Douchen en scheren was de hele week niet mogelijk en de maatstaven van hygiëne moesten al de eerste dag worden bijgesteld en dat was toch wel even slikken. We sliepen in tentjes en ik heb voor het laatst gekampeerd dertig jaar geleden en dan alleen nog maar bij 25 graden of meer. Deze week bij nul graden of minder. De eerste nacht op 3000 meter hoogte ging nog net, maar andere nachten waren op 3800 tot 4600 meter hoog. Verwarming was er natuurlijk niet en ook eten met dikke jassen aan is niet echt mijn hobby. Meestal kwamen we aan in de middag en eigenlijk was je dan alleen maar bezig niet al te veel lichaamswarmte te verliezen, want al je teveel afkoelde was het bijna niet meer mogelijk om nog op te warmen. Slapen ging trouwens best aardig in die heerlijk warme slaapzak, behalve als je wakker werd en moest plassen. Dat stelde je zo lang mogelijk uit totdat verder uitstel niet meer kon en je dan toch maar in je onderbroek de tocht door de kou en in het donker ondernam naar de plastent. Wij met z'n drieën hadden zestien man personeel. Twee gidsen, twee koks en twaalf dragers. Vooral die dragers hebben me nog het meest verbaasd. Ze sjouwden van alles mee over dezelfde route die wij liepen. Tenten, inklaptafels en -stoelen, keukengerei, gasflessen, eten voor zeven dagen voor 19 man en zelfs een toilet. Elke ochtend na vertrek braken zij de boel op, haalden ons onderweg in met de hele boel op hun hoofd en bij aankomst aan het eind van de middag in het volgende kamp hadden ze alles weer opgezet en stond er zelfs al een warme maaltijd klaar. Het enige wat wij moesten doen is aan tafel aanschuiven en later op bed gaan liggen. Fascinerend was de geleidelijke verandering van het landschap. In het begin door een bos, nog alleen met je t-shirt. Maar gaandeweg verandert het landschap, de temperatuur en dus de kleding. De bomen en begroeiing werden steeds lager en uiteindelijk is er alleen maar rots en steen. Echt moeilijk is de beklimming overigens niet geweest. Het beeld van de Kilimanjaro is dat je die zonder alpinistisch gereedschap kunt beklimmen. Dat betekent niet dat je er zo opwandelt. Vaak klauteren over rotsen en er waren momenten dat je misstappen kon maken met heel akelige gevolgen. Het lastigst was nog wel de Baranco-wall, ook wel de Breakfast-wall genoemd, omdat die vlak na het ontbijt moet worden beklommen. En ook de slotklim in de nacht naar het Stella-point was steil. Die slotklim was toch wel een ervaring apart. Zaterdagavond om 23:15 werden we in het Barafu-camp gewekt en na een licht ontbijtje gingen we in het donker op pad. Gewapend met lampjes op de ijsmuts, vijf lagen dikke kleding en handwarmers in handschoenen en sokken. De klim vanaf Barafu (4700 meter) naar het Stella point (5800 meter) duurde zo’n zes uur, grotendeels in het donker. Er waren andere groepjes klimmers, die je – behalve kleine lichtpuntjes – niet kon zien, maar wel kon horen. Een heel diep beneden zag je de stad Moshi liggen, zoals je een stad bij nacht uit een vliegtuig ziet. Alleen op het laatst werd aan de oostelijke horizon een streep schemering zichtbaar, die gelukkig steeds groter en lichter werd. Op dat traject is ook het risico van hoogteziekte het grootst. Je kan de kans erop kleiner maken door diamox te slikken, maar dat heeft weer de bijwerking dat je vaker moet plassen en dat is op die hoogte met die temperatuur ook niet bepaald een feest. Het Stella Point is het einde van de steile klim. Daar ben je in de ochtendschemering en meteen een plaats om even uit te rusten. Hoewel, het is veel te koud om te gaan zitten en om ons heen waren er mensen met hoogteziekte, die uitgebreid stonden te braken. Uitrusten deden we dus daar maar even niet en zijn meteen doorgelopen naar de top. Dat laatste stuk is vals plat, ongeveer een kilometer en daar doe je toch nog ruim een uur over. Twee stappen doen, even uitrusten en dan weer twee stappen, zo langzaam ging het.

De top van Afrika

Maar op zondagmorgen 29 januari, om 06:45 uur stonden we alle drie op de top van de Kilimanjaro, 5895 meter hoog, met een euforisch gevoel niet vrij van emotie. Twintig graden onder nul en een ijzige wind, nauwelijks in staat om de fotocamera tevoorschijn te halen. Het uitzicht vanaf de top moet geweldig zijn geweest (je kon er ver in Kenya kijken), maar ik kan me er nauwelijks iets van herinneren. We zijn er ook niet lang gebleven. Het was er trouwens ook dringen want we waren duidelijk niet de enigen en iedereen moest daar op dat ene kleine platformpje voor het ultieme foto-momentje. Tijd om af te dalen dus, dat trouwens minstens zo moeilijk was als klimmen, vooral als je weer over rotsen moest klauteren. Binnen twee uur waren we weer terug in het Barafu-camp, waar het ontbijt klaar stond. Even uitrusten en toen verder naar beneden. Die dag In amper negen uur afgedaald van bijna 6000 naar 3000 meter in het Mweka-camp. Onderweg vaak gevallen, niet alleen door de oververmoeidheid, maar ook door de gladde stenen, die door lichte regen en modder spekglad waren geworden. Bij aankomst in de lodge zat ik er dus flink door. De laatste dag, maandag was evenwel een eitje. Slechts een korte ochtendwandeling bracht ons terug naar tropische temperaturen. Daar stonden weer auto’s en nadat alle bagage was ingepakt, afscheid was genomen van de begeleiders ging het terug naar de lodge. Daar was een douche, voor het eerst in zeven dagen en het bier (merk Kilimanjaro) was heerlijk. Al met al was het een prachtige ervaring. Heel leuk om zeven dagen met zestien altijd vrolijke mensen om te gaan. Maar het is wel een ervaring "once in a lifetime". Ik ga het echt niet nog een keer doen. Het was ook een enorme inspanning, niet alleen fysiek, maar ook (en vooral) mentaal. We zijn vrij goed weggekomen met de hoogteziekte, hoewel elke voetstap op grote hoogte een bovenmatige inspanning vergt. Geleidelijke acclimatisatie is toch wel belangrijk en al met al duurde de beklimming zes dagen. Hoewel het fysiek wel is gelukt, moest ik inderdaad toch wel wennen aan het comfort. Kamperen bij temperaturen onder nul vond ik eigenlijk wel grensverleggend. De komende week wordt er niet gewandeld. Alleen maar in auto's gezeten op safari in de Serengeti en aanpalende parken. Heel iets anders dus. Maar bij aankomst in de lodge wachtte ons een ander minder leuk bericht. Antoinette, de moeder van Marcel, was ongelukkig gevallen, daarbij een rib gebroken en het zou voor haar onmogelijk zijn om aan de safari deel te nemen. Het betekent dat zij samen met Raymond aanstaande woensdag naar Nederland wordt gerepatrieerd. Inderdaad erg teleurstellend voor hen temeer daar de safari het hoofddoel van de reis zou zijn.

Safari

Daags na de terugkeer van DE berg, dinsdag 31 januari, met de spierpijn nog in de benen, begonnen we aan de safari. Hoewel het hoofddoel de Serengeti was, waren de aangrenzende parken minstens zo leuk. In volgorde: het Tarangire National Park, Lake Manyara, Lake Eyasi, de Serengeti en de Ngorogoro krater. Overnachten deden we daar in lodges of tenten. Heel andere (en veel grotere en luxere) tenten trouwens dan op de berg. Maar bijna overal konden de dieren het terrein oplopen en het was dan ook beslist de bedoeling dat je in het donker alleen onder begeleiding van en naar je lodge cq. tent liep. Onder geen beding dus ’s nachts je tent uit, want de dieren hoorden we gewoon rond je tent lopen. De landschappen vond ik overweldigend. Je kon kilometers ver kijken over het voor Afrika zo karakteristieke savannelandschap, begroeid met prachtige acacia’s. Overdag reden we in een jeep met open dak de parken door. Gewapend met een 600 mm-zoom-lens, want alleen daarmee kan je veraf lopende of liggende dieren dichterbij halen. Niet bepaald comfortabele wegen en met een eigen auto zou dit nooit te doen zijn. Nu snap ik pas goed waarom dit voor Antoinette een kwelling zou zijn geweest. Al rijdende sta je ook voortdurend stil bij het biologisch evenwicht dat er heerst, hoewel ik me toch afvroeg of al die jeeps dat evenwicht niet in zekere zin zouden verstoren. De dieren waren trouwens wel aan de jeeps gewend. Je kon op drie meter van een groep leeuwen gaan staan, maar de dieren keurden je nog geen blik waardig en gingen gewoon door met hun ding, meestal slapen in de schaduw. Je kan je dan moeilijk voorstellen hoe een leeuw dan aan zijn dagelijkse portie van vijf kilo vlees moet komen. Je hebt er herbi- en carnivoren. Maar alles eet alles op, en aan het eind van de voedselketen zijn er altijd nog de gieren die een dode zebra in ontbinding nog lekker vinden en de hyena’s die de laatste botten van een karkas nog op peuzelen. Olifanten maken korte metten met hele boomtakken. Giraffen, met een tong als beton, draaien hun hand niet om voor een acacia met vlijmscherpe doornen. Maar ik vond het er in het algemeen toch heel vredig toegaan, in schrille tegenstelling met het beeld dat je in de BBC-documentaires krijgt voorgeschoteld. Daaruit krijg je de indruk dat het vleesetende wild de hele dag bezig is om ander wild om zeep te helpen. Heel indrukwekkend vond ik ook de kolossale hoeveelheid gras etende gnoes, waarvan er ruim twee miljoen alleen al in de genoemde parken rondlopen. Die waren bezig met de great migration, op zoek naar regen en meer groen. Gnoes waren er dus voldoende, maar voor de uitstervende rinoceros, die we alleen nog maar in de Ngorogoro krater hebben gezien, moet je wat meer geluk hebben. Er viel in Tanzania natuurlijk meer te zien dan alleen de berg en de wildparken. Onderweg kom je in aanraking met het gewone leven. Grote armoede nog, maar opvallend is hoe kleurrijk de mensen er toch bijlopen. Her en der leven nog tamelijk afgesloten van de buitenwereld levende stammen. Zo kregen we aan het Lake Eyasi de gelegenheid zo’n stam te bezoeken. Ik vroeg me overigens wel af of zo’n stam nou werkelijk zo geïsoleerd is en nauwelijks in aanraking met de buitenwereld zou komen. Want waarom zou je met de hand en wrijvingswarmte vuur opwekken als je enkele kilometers verderop gewoon aanstekers kunt kopen? Temeer daar zo’n stam meerdere keren daags wordt bezocht door toeristengroepen zoals wij. Wel was ik onder de indruk van hun leefwijze. Met enig afgrijzen kregen we te zien hoe een duif met pijl en boog uit een boom werd geschoten en even later op een met de hand opgewekt vuurtje gaar werd gestookt en door hen werd opgepeuzeld. Ik heb overigens vriendelijk bedankt, toen mij ook een hapje werd aangeboden. Bijna overal waren er de Masai. Ze leven inderdaad heel primitief in rieten hutjes, houden veelal wat vee en zijn buitengewoon kleurrijk gekleed. Ze zijn alleen al om die redenen fotogeniek, maar als je een camera voor de dag haalt, komen hun kinderen naar je toe rennen om wat geld. Ongemakkelijk vond ik ook een bezoekje aan een van hun dorpjes, dat we als groep konden bezoeken voor 50 dollar. Er werden door hen wat “traditionele” dansjes uitgevoerd en verder werden we flink onder druk gezet om armbandjes en andere spullen te kopen. Het geeft je toch te denken. Enerzijds sta je hier met een inkomen vele malen groter dan het hunne en toch vond ik dit allemaal erg ongemakkelijk. Toerisme is inderdaad een belangrijke inkomstenbron voor deze landen, zoals we ook op de Kilimanjaro hebben gezien. Tegelijkertijd vraag ik me af of je deze mensen structureel verder helpt met dit soort contacten. De Ngorogoro-krater was het laatste onderdeel van de safari. Een krater, kilometers breed en honderden meters dieper dan de rest van het land. Alleen te bereiken met een steile afdaling. Er moet dus hier een soort van mini biologisch evenwicht heersen, want ik kan me nauwelijks voorstellen dat de grotere dieren de krater verlaten of andere dieren de krater binnenkomen. Aan de andere kant waren alle diersoorten die we in de afgelopen week hebben gezien, hier ook weer te zien. Indrukwekkend vond ik vooral een groep nijlpaarden die allemaal bij elkaar in een ondiepe stinkende poel erg comfortabel lagen te zijn. Aan het eind van de dag nemen we de steile helling naar boven naar de laatste lodge van de reis. Om op donderdag 9 februari nog een paar uurtjes verder te reizen naar een restaurant vlak bij het vliegveld, waar een afscheidslunch klaar stond. Afscheid van David, die ons met een engelen-geduld de hele week begeleid heeft. En zonder wiens scherpe oog we niet hadden kunnen zien wat we hebben gezien. Het was nog een middagje wachten, maar halverwege de avond konden we met de KLM terugvliegen naar Amsterdam. Einde van een reis die me nog lang zal heugen.

Antoinette, Raymond, Christopher, Ellen, Gerrit, Marcel, Jan, Ruud & Jan

naar bovenkant pagina
Kilimanjaro beklimming - Mount Kilimanjaro Mawenzi
Kilimanjaro beklimming en safari Tanzania
Kilimanjaro beklimming en safari Tanzania

Geo reizen| Safari Kenia & Tanzania - Januari 2017

Het was een bijzondere reis!

Uitstekende mix van geologie/ paleontologie/antropologie; fantastische landschappen

Harry, Margriet, Daniel, Martina, Joris, Josepha, Sjoerd, Corry, Cornelis, Celestina, Gerrit, Cornelia, Edgar & Andre.

naar bovenkant pagina
Geo reizenRift vallei Kenia  - Mount Longonot
Bovenkant pagina
OnsKenia.nl
Horsterweg 22C
3835 PS Stoutenburg / Leusden
Telefoon 030 - 220 4385