Serengeti Nationaal Wild Reservaat

Serengeti Nationaal Park is één van de beroemdste wildparken in Afrika en is bekend door de grootste wild migraties op aarde. De traditionele levende Masai noemen het park “Siringet”, het land zonder horizon, met haar eindeloze vlakte. Het is een ongekend landschap tijdens het doorkruizen van deze eindeloze vlakte, spaarzaam afgewisseld met een acacia bomen met paraplu gevormde takken, waar het landschap overgaat in rotsblok formaties (“kopjes”) , weelderige rivierbossen langs de rivieren en de grote open savanne vlaktes. De Serengeti een wildpark waar 35 verschillende wilde diersoorten samenleven en waar 450 vogelsoorten te observeren zijn tijdens een safari in een gebied van 14.750 km2 groot.

Serengeti Nationaal Park is voornamelijk bekend door de jaarlijks grote gnoe migratie die de korte regens volgen op hen trektocht, van november tot en met juni blijven de gnoes zoeken naar het verse steppegras door de gehele Serengeti. Begin juli, met gevaar voor eigen leven, zwemmen ze door de Mara rivier naar de Masai Mara in Kenia om vervolgens in oktober weer terug te keren op de eindeloze vlaktes van de Serengeti. Tijdens de migratie vergezellen ontelbare zebra's en diverse gazellen de gnoes op hen jaarlijkse 700 kilometer lange migratie waar ze belaagd worden door leeuwen, jachtluipaarden en de gevreesde krokodillen in de rivieren.

De Serengeti vormt samen met de Ngorongoro krater één groot concessie gebied en samen met het noordelijk gelegen Masai Mara reservaat is het een kwetsbaar ecosysteem van 25.000 vierkante kilometer ongeveer één derde van Nederland in omvang. In het noordelijk westelijk deel doorkruist de Mara en Grumeti rivier de Serengeti, de Mbalageti rivier stroomt door het centrale Seronera gebied. De Serengeti is in grote lijnen verdeeld in drie afzonderlijke gebieden, Seronera vallei, Westelijke corridor en het noordelijk gelegen Lobo gebied dat zich uitstrekt tot aan de Loilondo concessie richting het noordelijk gelegen Masai Mara in Kenia.

Seronera - Serengeti: Centrale Vallei
De meeste bezoekers komen door de toegangspoort Naabi Hill Gate naar de Serengeti die uitkomt in de Seronera vallei het centrale deel van de Serengeti. De vallei bestaat voornamelijk uit open savanne vlaktes afgewisseld door rots kopjes en een netwerk van riviertjes. Door het permanente water in de Seronera en Mbalageti rivier in het gebied zorgt ervoor dat dit deel van de Serengeti door het gehele jaar wild te observeren is. Andere gebieden zijn voornamelijk seizoensgebonden.

Grumeti - Serengeti: Westelijke corridor
De westelijke corridor loopt door de Ikorongo-Grumeti consessie, langs de Grumeti rivier en de Kirawira vallei richting het Victoria meer. De omgeving kenmerkt zich door heuvels en rivieren en maakt onderdeel uit van de migratieroute tijdens de jaarlijkse migratie in de periode juni/juli.

Loilondo en Lobo - Serengeti: Noordelijke corridor
De noordelijke corridor bestaat uit het Loilondo en Lobo concessie, het landschap, gedomineerd door glooiende heuvels en savannes afgewisseld met vulkanische granieten rotspartijen kopjes, aangevuld met verschillende drinkwaterplaatsen voor de watervoorziening van de verschillende wildsoorten. Ultiem paradijs voor de ware safari liefhebber die er in “Hemming way style” kunnen genieten van de kleinere exclusieve kampen, vanwege de relatieve ontoegankelijkheid van het gebied. Migratie periode van de gnoes in november t/m december.

Ndutu - Serengeti: Zuidelijke corridor
Ndutu is de zuidelijke sector grenzend aan de Ngorongoro concessie. De savanne wordt gevoed door de rivieren die uitmonden in het Ndutu meer. De savannes worden afgewisseld door acaciabomen, het is een geliefd gebied voor de gnoes waar de vele kalveren worden geboren in de migratie periode. Door de nabije ligging vanaf Arusha is dit gebied druk bezocht door toeristen en de lokale bevolking voor een kort bezoek aan de Serengeti.


Flora en Fauna

  • Olifanten
  • Neushoorn
  • Luipaard
  • Leeuwen
  • Cheetah
  • Gnoes
  • Zebra
  • Krokodillen
  • Nijlpaarden
  • Antiloop soorten
  • Jakhals soorten
  • Vogel soorten
  • Kever soorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385