Lewa Downs is een natuur reservaat op het Laikipia plateau boven de evenaar ten noorden van de Mount Kenya. Het reservaat behoort toe aan de Lewa Wildlife Conservancy (LWC), opgericht in 1995 in samenwerking met de ranches op het plateau en de lokale stammen waaronder de, Ndrorobo, Mukogodo en de Samburu. Lewa Downs heeft een typerend landschap bestaande uit moerassen, hoogvlaktes met mooie klippen en laag vlaktes met een grote diversiteit aan vegetatie. In het reservaat, in samenspraak met de lokale bevolking, zijn er diverse eco-lodges gebouwd waarbij een deel van de opbrengst terugvloeit naar de gemeenschap en ten behoud van wildleven op Laikipia. Het wildleven bestaat uit de big-five, gerenuk, grevy zebra, netgiraf en op Laikipia kent met momenteel de grootste olifanten concentratie buiten de nationale parken. In de moerassen van Lewa Downs leeft de met uitsterving bedreigde Sita Tunga.

Lewa Downs is een ideaal gebied om van de geijkte wegen af te wijken op een safari. Daar waar de andere nationale parken overbevolkt raken door toeristen is hier nog de rust en het respect te vinden voor het wildleven. Uitgestrekte gebieden waar rondgereden kan worden zonder andere tegen te komen. Op een mooi uitzichtpunt neer te kijken op Lewa Downs en daar het ontbijt wat meegebracht is te nuttigen, terwijl de dieren zich ombekommerd voort bewegen. Veel is hier mogelijk op Lewa Downs waaronder kameel safari, paardrijden of game walks alleen onder begeleiding van de lokale stam. Bezoeken van de lokale stammen waarbij de vele ambachten te zien zijn die in de lodges terugkomen, tapijten en rest hout van omgevallen bomen verwerkt tot meubels, ramen en deuren.

Ontstaan en geschiedenis van Lewa Wildlife Conservancy. Lewa Downs was van oorsprong een authentieke ranch en behoorde toe aan de Craig/Douglas familie die zich hier vestigden in 1924. In tegenstelling tot andere ranchers in de omgeving, hadden de Craigs altijd respect voor al het wild op het plateau en deelden dit met de runderen. Later gingen de Craigs ook de toeristen benaderen als aanvullende activiteit op hun ranch. Rondom de jaren ‘80 was het onzeker of de zwarte neushoorn kans had te overleven in Kenia. De stroperij voor de hoorns had de populatie verlaagd van 20000 in het midden van de jaren '70 tot een paar 100 in 1986. Het was duidelijk dat de enige manier om dat te voorkomen het creëren van een veilig domein voor de neushoorn. In 1983 financierden de Craigs en mevrouw Anna Merz een programma om de zwarte neushoorn te redden. Ze besloten tot het instellen van de omheinde en bewaakte Ngare Sergoi Rhino Sanctuary in het westelijk deel van Lewa Downs. Het neushoorn domein werd aangevuld met dieren uit andere reservaten, waarvan ook deze met overleving werden bedreigd.

Black Rhino Program De zwarte neushoorns die werden gevangen wenden aan hun nieuwe omgeving waarna er een fokprogramma werd opgezet, ook de witte neushoorn werd er aan toegevoegd. Na een decennia werd duidelijk dat de neushoorns meer ruimte nodig hadden, het reservaat werd uitgebreid met de rest van de ranch en de aangrenzende Ngare Ndare Forest Reserve. Het gehele reservaat is vrijwel geheel omheind, voor de veiligheid van dier en mens en voornamelijk om ervoor te zorgen dat olifanten niet de gewassen van naburige bedrijven plunderen. De ecologische verbindingen tussen Lewa Downs en de aangrenzende gebieden werden beheerd door het aanleggen van “corridors” voor de migrerende dieren in het reservaat. De toenmalige ranch is omgebouwd tot een heiligdom voor al het wildleven, de Craig familie overhandigde het beheer van de ranch aan de non-profit organisatie - de Lewa Wildlife Conservancy (LWC).

Lewa Safaricom Marathon is een jaarlijks terugkerend evenement rond Juni, opgezet om geld in te zamelen voor projecten in Noord Kenia. Doelstellingen zijn educatie, gezondheid, natuurbehoud en ontwikkeling.
De Safaricom Marathon wordt gehouden onder begeleiding van opgeleide rangers in het reservaat, waarbij de marathon over de rode klei paden moet worden afgelegd tussen het wild. Nieuwsgierige toeschouwers in het gebied zijn de antilopen en de giraffen die halsreikend toekijken naar de verrichtingen van de marathonlopers.

Deelname bijdrage is in Amerikaanse Dollar waarbij additoneel een accommodatie kunnen verzorgen om deel te nemen aan de Safaricom Marathon.

Hele marathon 42,2 kilometer
Halve marathon 21,1 kilometer
Link : Lewa Safaricom Marathon

Flora en Fauna

  • Olifanten
  • Neushoorn
  • Leeuwen
  • Luipaard
  • Jachtluipaard
  • Nijlpaarden
  • Eland
  • Grantgazelle
  • Thomson gazelle
  • Sita Tunga
  • Klipspringer
  • Struisvogel
  • Vogelsoorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385