Tsavo Oost National Park is het grootste park van Kenia met een oppervlakte van 20.812 km² en is te vergelijken met ongeveer de helft van Nederland. Het geeft direct een beeld hoe groot dit gebied is waardoor er tijdens een gamedrive een relatief klein gebied doorzocht kan worden op aanwezig wild tijdens een safari rondreis. Het park ligt opgesloten tussen de verbindingsweg A109 tussen Nairobi en Mombassa en verdeeld daarbij het gebied in Tsavo-East en Tsavo-West. Beide hebben een eigen kenmerk van natuur waar Tsavo Oost voornamelijk bestaat uit uitgestrekte savannelandschappen dit in tegenstelling tot die van Tsavo West die glooiender hogere hellingen kent en bergketenuitlopers van de Kilimanjaro.
Beide parken zijn goed aan te rijden tijdens een safari rondreis vanuit Mombassa, voor dagtrips in combinatie met een overnachting. De wegen in de parken zijn goed onderhouden en kennen zelfs een vorm van ANWB begrippen bewegwijzering in vorm van zuilen. Tsavo kreeg in 1948 als 2e de erkenning van Nationaal Park onder leiding van Dr. Richard Leakey. Leakey die 2 jaar eerder ervoor zorgde dat het aangrenzende Nationaal park in Nairobi werd erkend.

Tsavo kent twee permanente rivieren die zorgen voor het drinkwater van Mombasa en de waterbekkens voor het wild in beide parken. De Athi rivier die vanuit het hoogland stroomt in de omgeving van Nairobi en de Tsavo rivier gevoed vanaf de Kilimanjaro. Samen zorgen de rivieren weer voor het voeden van de Galana rivier in het noorden van Tsavo East maar dit gedeelte is voornamelijk gesloten voor het publiek. Een gedeelte is voorbehouden voor The David Sheldrick Wildlife Trust van Daphne Sheldrick met haar olifanten opvang zodat deze beschermd kunnen worden tegen het stropen en terug kunnen keren in de natuur.

Yatta plateau is een vlak aflopende lava bergketen welke de westkant van het Tsavo Oost Nationaal park afschermt. Meer zuidelijk gelegen aan de rand, is de Mudanda Rock waar een natuurlijke waterplaats is voor honderden olifanten die daar dagelijkse drinken en een modderbad nemen. Voornamelijk door de rode aarde van Tsavo Nationaal park kleurt de olifantenhuid voornamelijk rood en hebben ze de bijnaam gekregen "pink elephants of Tsavo". De snel opdrogende ondergrond gevoed door de seizoen gebonden rivieren kent 2 permanente rivieren die samen komen en de Galana rivier vormen. De Galana rivier samen met de Lugard Falls waar het water stroomt door grote rotsformaties en het water kunstwerken heeft gevormd, daarnaast Crocodile punt zijn beiden het bezoeken waard.

Aruba Dam ligt in het centrum van het zuidelijk deel van Tsavo NP en de dam werd ooit door de mens gegraven. De Aruba dam kent een groot aantal wildbezoekers door het waterniveau van het kleine meertje. Vanaf Aruba dam richting Voi ligt het Kanderi moeras wat ook veel wild aantrekt. Wat vooral in het park op valt zijn de grote Baobab bomen die her en der staan en die goed te herkennen zijn aan hun grote omvang en de weinige takken. Vraag het aan de plaatselijke bevolking, de één heeft het verhaal dat God een fout heeft gemaakt en de boom verkeerd om in de aarde heeft gezet, en een ander verhaal is de legende dat de boom steeds wegliep en God zo kwaad maakte dat deze op zijn kop in de aarde is gezet en niet meer kon weglopen. Een belangrijk aspect van deze boomsoort is dat het een leeftijd kent van over de 2000 jaar.

Tsavo Nationaal park kent de "Big Five" door goed management tegen het stropen, komen er ook weer zwarte neushoorns voor. De Hunters hartebeest die met uitsterven was bedreigd neemt hier ook weer in omvang toe. Ook is het mogelijk de Lesser Kudu te vinden in de droge beboste gebieden, omdat een koedoe weinig drinkwater nodig heeft, in de buurt van de Galana rivier. Daarnaast kent het park ook nog ongeveer 600 verschillende vogelsoorten. Voornamelijk door de grote open vlakte is dit een terrein die de cheetah bevalt, let daarbij vooral op de kopjes, dit zijn bepaalde vormen van stenen waar een cheetah op gaat zitten om de omgeving te bespieden.Flora en Fauna

 • Nijlpaarden
 • Giraffen
 • Olifanten
 • Leeuwen
 • Jacht luipaard
 • Koedoe
 • Hunters Hartebeest
 • Grantgazelle
 • Thomson gazelle
 • Struisvogel
 • Vogelsoorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385